Overdracht Vaandel R.K. Fanfare St. Hubertus Kleindongen- Vaart

 

Op vrijdagmorgen 14 juli 2016 kwam een delegatie uit Dongen, (nabij Tilburg) en brachten ons hun vaandel. Dit vaandel inclusief standaard is vervaardigd door Kessels muziekinstrumentenfabriek. Tijdens een brand in het jaar 1980 is het vaandel geheel verbrand. Daar er echter vele foto’s en afbeeldingen van waren, heeft een aantal nijvere dames het vaandel zo precies mogelijk nagemaakt, inclusief het goudborduursel. De standaard is in tact gebleven en moest echter opgepoetst worden. Doordat hun fanfare werd opgeheven bleef dit vernieuwde vaandel gelukkig jarenlang op zolder bewaard. Door de tijd zijn een aantal deuken in het buis-en knoppenstelsel aan reparatie toe. Onze medewerkers gaan zich daar over buigen. Op de foto’s de dames van St Hubertus en Hans van den Muijsenberg en Kees Maurits bij de overhandiging. Dit vaandel is een aanvulling en aanwinst voor ons museum.

Reviseren van een Kessels besbas uit 1894

 

Een Kessels besbas uit 1894 geschonken door mevr. Anneke van der Ploeg-Veenstra uit Grootegast (Gron.) een prototype waar Kessels in 1894 in Antwerpen op de wereldtentoonstelling de medaillon d'or mee heeft gewonnen is na ca. 7 weken weer veranderd in een bespeel en toonbaar muziekinstrument. Onze medewerker Jo van Hoof, heeft er veel werk en uren aan besteed; ?De klank is warm. Ventielen hebben dagen lang in een azijnbad gelegen, alles is schoon gemaakt en opgepoetst.? Minuscule gaatjes, ontstaan op de randen van ernstige metaalverbuigingen zijn gesoldeerd,  dan wel gerepareerd en afgedekt. Steunen zijn vervangen of gerepareerd evenals buizen en bochten?die uitgeklopt? en uitgedeukt zijn.? Dit instrument uit 1894 en oorspronkelijk afkomstig van CMV Dindua in Oldekerk. Christelijke muziekvereniging D.I.N.D.U.A. ( Door Inspanning Nuttig Door Uitspanning Aangenaam.) krijgt een bijzonder plaatsje in ons museum.

Met medewerking van; Jo van Hoof, Nanning Schaap en Geert van Nunen

 

DSC 0257Esbas 1 DSC 2292besbas oud index

Schenking

Vrijdag 10 juli 2015

Op deze dag ontvingen wij onze nieuwste aanwinst, een Cornet á piston, in bruikleen afgestaan door de heer P. Nieudorp uit Alphen a/d Rijn en overgedragen aan Hans van den Muijsenberg (secretaris in het bestuur van het Kessels Muziekinstrumentenmuseum).
Deze Kessels Cornet á piston is een fraai muziekinstrument voorzien van de kleinste details; gegraveerde koppelringen om lasnaden af te dichten.
Voorzien van enkele inscripties t.w; laureaten uit Londen en Amsterdam.
Dit instrument, een exemplaar uit een grotere serieproductie werd oorspronkgelijk geleverd aan het leger en conservatoria.
(Fabriqué pour l'armée et conservatoires)

Met dit mooie instrument, voorzien van een originele aluminium demper is het Kessels Muziekinstrumentenmuseum erg verrast en blij om het aan de collectie toe te voegen.

996--2153IMG 0283

 

Tuba van Familie Veenstra uit Grootegast.

foto1foto2

Overdracht van de Kessels Tuba uit 1894, geschonken door mevr. Anneke van der Ploeg-Veenstra uit Grootegast (Gron.) aan Hans van den Muijsenberg en Geert van Nunen.

Op zondag 8 november 2015 had Mw. Anneke van der Ploeg-Veenstra vergezeld door haar echtgenoot de moeite genomen om vanuit het Groningse Grootegast naar Tilburg te rijden. Eerder hadden we per email kontakt over de tuba van haar vader die, bespeelbaar en onbespeelbaar, door haar familie jaren lang bewaard werd. Het verhaal achter deze tuba mocht er zijn en men wilde dit instrument een juiste bestemming geven; het was immers een Kessels muziekinstrument uit het jaar 1894 en dat doe je niet zo maar weg. Eenmaal op internet het Kessels muziekinstrumentenmuseum gevonden, was het niet moeilijk meer.

Het betreft een prototype waar Kessels in 1894 in Antwerpen op de wereldtentoonstelling de medaillon d'or mee heeft gewonnen.

Vader (Jan Hendriks Veenstra) heeft van ongeveer 1955 tot 1965 op de tuba gespeeld bij CMV Dindua in Oldekerk. (Christelijke muziekvereniging D.I.N.D.U.A. / Door Inspanning Nuttig Door Uitspanning Aangenaam.) Voor die tijd, al voor WO2, heeft een oom van haar vader op de tuba gespeeld. In 1965 werden er nieuwe instrumenten aangeschaft en haar vader heeft later deze tuba overgenomen van Dindua. CMV Dindua had een zeer groot jeugdorkest en daarmee zijn ze tussen 1955 en 1960 een keer op de televisie geweest, waarschijnlijk bij Van Gewest tot Gewest. Het zou natuurlijk leuk zijn als die beelden nog te achterhalen zijn. Haar vader probeert nog te achterhalen of er meer bekend is over de tuba, mogelijk meerdere Kessels muziekinstrumenten, via oud-leden van Dindua, maar helaas leven de meeste mensen die er iets over zouden kunnen weten niet meer.

Het verhaal gaat dat Dindua bij de oprichting instrumenten heeft overgenomen van een korps wat ophield te bestaan en het is aannemelijk dat het meerdere Kessels muziekinstrumenten betrof.

Voor het Kessels Muziekinstrumentenmuseum is deze tuba voorwaar een juweeltje dat de huidige collectie aanvult en verrijkt.

Anneke van der ploeg eindigde haar schrijven met de uitdrukkelijke vraag; Wanneer de tuba gerestaureerd/gereviseerd en bespeelbaar is, dan horen we het graag, mijn vader wil dan heel graag komen kijken.

Voor ons geldt dat wanneer het uitkomt en wanneer de heer Veenstra in het zuiden is, hij van harte welkom is met familie en eventueel collega muzikanten.