Tuba van Familie Veenstra uit Grootegast.

foto1foto2

Overdracht van de Kessels Tuba uit 1894, geschonken door mevr. Anneke van der Ploeg-Veenstra uit Grootegast (Gron.) aan Hans van den Muijsenberg en Geert van Nunen.

Op zondag 8 november 2015 had Mw. Anneke van der Ploeg-Veenstra vergezeld door haar echtgenoot de moeite genomen om vanuit het Groningse Grootegast naar Tilburg te rijden. Eerder hadden we per email kontakt over de tuba van haar vader die, bespeelbaar en onbespeelbaar, door haar familie jaren lang bewaard werd. Het verhaal achter deze tuba mocht er zijn en men wilde dit instrument een juiste bestemming geven; het was immers een Kessels muziekinstrument uit het jaar 1894 en dat doe je niet zo maar weg. Eenmaal op internet het Kessels muziekinstrumentenmuseum gevonden, was het niet moeilijk meer.

Het betreft een prototype waar Kessels in 1894 in Antwerpen op de wereldtentoonstelling de medaillon d'or mee heeft gewonnen.

Vader (Jan Hendriks Veenstra) heeft van ongeveer 1955 tot 1965 op de tuba gespeeld bij CMV Dindua in Oldekerk. (Christelijke muziekvereniging D.I.N.D.U.A. / Door Inspanning Nuttig Door Uitspanning Aangenaam.) Voor die tijd, al voor WO2, heeft een oom van haar vader op de tuba gespeeld. In 1965 werden er nieuwe instrumenten aangeschaft en haar vader heeft later deze tuba overgenomen van Dindua. CMV Dindua had een zeer groot jeugdorkest en daarmee zijn ze tussen 1955 en 1960 een keer op de televisie geweest, waarschijnlijk bij Van Gewest tot Gewest. Het zou natuurlijk leuk zijn als die beelden nog te achterhalen zijn. Haar vader probeert nog te achterhalen of er meer bekend is over de tuba, mogelijk meerdere Kessels muziekinstrumenten, via oud-leden van Dindua, maar helaas leven de meeste mensen die er iets over zouden kunnen weten niet meer.

Het verhaal gaat dat Dindua bij de oprichting instrumenten heeft overgenomen van een korps wat ophield te bestaan en het is aannemelijk dat het meerdere Kessels muziekinstrumenten betrof.

Voor het Kessels Muziekinstrumentenmuseum is deze tuba voorwaar een juweeltje dat de huidige collectie aanvult en verrijkt.

Anneke van der ploeg eindigde haar schrijven met de uitdrukkelijke vraag; Wanneer de tuba gerestaureerd/gereviseerd en bespeelbaar is, dan horen we het graag, mijn vader wil dan heel graag komen kijken.

Voor ons geldt dat wanneer het uitkomt en wanneer de heer Veenstra in het zuiden is, hij van harte welkom is met familie en eventueel collega muzikanten.