KVG Berkel-Enschot e.o. bezoekt het Kessels Muziekinstrumentenmuseum Tilburg.

Woensdag 9 november 2016

Donderdag 10 November 2016

In het programma van KVG Berkel-Enschot e.o. ontbrak een bezoek aan het Kessels Muziekinstrumentenmuseum. Het stond al even op de rol maar nu kwam het er van.

Het KVG Berkel-Enschot e.o. is een vrouwenorganisatie, die ruim 40 jaar bestaat.

Het bezoek aan het ‘Kessels’ werd uitvoerig voorbereid: Deze zeer actieve club verzorgt lezingen, cursussen, denk aan kunstgeschiedenis, filosofie, muziek, literatuur, bewegingsleer enz. met daarnaast musea- en steden bezoek.

Zeker de excursies zijn van zeer uitlopende aard.

Toelichting:
Kessels was van 1886 tot 1955 een fabriek van muziekinstrumenten met internationale faam. Zij produceerde meer dan een half miljoen instrumenten. Mathieu Kessels was een innovatieve fabrikant met een groot hart voor de sociale aspecten van zijn medewerkers. Daarnaast was hij componist, uitgever, schrijver, drukker en ook stimulator van het Tilburgse en Zuid-Nederlandse muziekleven.
Een persoonlijke tragedie was de moord op zijn dochtertje Marietje in 1900.                     Maak kennis met de geschiedenis en de muziekinstrumenten van de fameuze fabriek van Mathieu Kessels. En neem een kijkje in de ateliers waar vakmensen muziekinstrumenten restaureren voor zowel professionals als particulieren.

***************************

We startten met het gebruikelijke kopje koffie en thee waarna men geïnteresseerd  de introductiefilm bekeek. Twee zeer goed voorbereide groepen namen enthousiast en leergierig  het Tilburgse verhaal tot zich, zowel op de woensdag en donderdagmiddag en gaandeweg had een ieder haar eigen muzikale geschiedenis en verhaalde daarover.

Tevredenheid alom, zowel bij het bezoekende KVG als bij de rondleiders.

Een aanrader ‘pur sang’