Het dak eraf bij Kessels tijdens het Open Museum weekend 2018

Het voorjaar 2018 is weer aangebroken en dat betekent ook weer tijd voor het Nationale Museumweekend.

Dit jaar is ons Kessels museum daarom opnieuw gratis te bezoeken op zaterdag 14- en zondag 15 april tussen 12.00 en 17.00 uur.

Dit jaar zal weer veel muziek te horen (en te zien) zijn, zoals op de zaterdagmiddag het bekende Kessels Saxofoonkwartet o.l.v. Lauran van der Sanden met hun originele gerestaureerde Kessels saxofoons van rond 1900. Maar ook het opstap-orkest van NKH en anderen laten van zich horen en zullen onze zeldzame Kessels vleugel en Pianola voortdurend te horen zijn.

‘’Nazaten’’ van Kessels:

Bijzonder aandacht zal dit jaar besteed worden aan de verschillende (Tilburgse) familiebedrijven die in de voetsporen traden van Kessels toen deze roemruchte muziekinstrumentenfabriek failliet ging in de dertiger jaren van de vorige eeuw.

Enkele van deze bekende Tilburgse families zijn: Passier, Peeters, Van Gorp (vioolbouwer), Birker en Rossmeisl. Gelukkig is van deze families veel bewaard gebleven in de vorm van foto’s, verhalen en fraaie instrumenten.

Met name van de familie Peeters (afgelopen jaar overleed Ad Peeters) hebben wij door schenking zoveel materiaal verworven dat we dit jaar zelfs een speciale Peeters zaal hebben ingericht over drie generaties Tilburgse muziekinstrumentenbouw met een sterke link naar Kessels.

Torenkruis van de H. Hartkerk:

Deze in 1975 gesloopte (Noodhoek)kerk is onlosmakelijk verbonden met het wel maar vooral het wee van de Familie Kessels vanwege de tragische dood van Marietje Kessels in 1900. Wij hebben als Kessels het afgelopen jaar het enorme smeedijzeren torenkruis met afbeelding van het H. Hart kunnen behoeden voor de smeltoven. Dit kruis zal dan ook op gepaste wijze gepresenteerd gaan worden tijdens het aanstaande museum weekend.

Bestuur en vrijwilligers van Kessels museum nodigen u van harte uit tijdens het weekend van 14 –en 15 april om dit, onder het genot van een kop koffie, zelf te komen aanschouwen.