Ken jij de muzikale geschiedenis van Tilburg?
Kessels is in Tilburg een bekende naam, het verhaal van Marietje Kessels is natuurlijk bekend. Maar de enorme stempel die haar vader Mathieu Kessels op onze stad heeft gedrukt is minder bekend. Toch is dit een belangrijk stuk van de geschiedenis van onze stad die iedere Tilburger zou moeten kennen.
Het Kessels Museum organiseert daarom maandelijks de museumwandeling ‘Het verhaal van Kessels’.
Mathieu Kessels was de oprichter van de ‘Kessels muziekinstrumentenfabriek’, deze stond op de plek waar nu het Spoorpark is. Samen met zijn oudere broer Jos Kessels kwam hij naar Tilburg om samen een restauratie-atelier te openen, dit zou later de succesvolle muziekinstrumentenfabriek worden. De beide broers waren bijzonder muzikaal. Ze componeerden en dirigeerde, ze organiseerden concerten, concoursen en jureerden. En de eigen gecomponeerde muziekstukken werden ook nog eens door Kessels gedrukt en uitgegeven. We mogen de beiden broers daarom met recht muzikale duizendpoten noemen!
Jos ging verder als dirigent van de Nieuwe Koninklijke Harmonie en Mathieu gaf leiding aan de fabriek, die uigroeide tot een fabriek van wereldformaat. Zijn moderne blik op arbeid en productie maakte Mathieu een ware visionair. Zo liet hij zijn werknemers repeteren voor werktijd, kinderen werkten er niet en hij richtte mede de Tilburgse Muziekschool op. Bovendien zorgde de moderne productielijn ervoor dat instrumenten betaalbaar werden voor de ‘gewone man’. Zomaar een paar wetenswaardigheden die de blik van Mathieu op een moderne samenleving mooi weergeven.
Een waar succesverhaal waar nog veel meer over te vertellen en te leren valt. Het komt allemaal aan bod tijdens de Museumwandeling ‘Het verhaal van Kessels’.
Museumwandeling
Je start in het Kessels museum waar je een rondleiding van onze gids krijgt en het museum bezoekt. Tussen de middag lunch je bij restaurant De Harmonie. Daarna volgt er de stadswandeling verzorgd door de Stadsgidserij. Deze brengt je langs diverse interessante plekken uit het leven van Mathieu Kessels en eindigt in het Spoorpark, de plek waar de fabriek ooit stond. Hier hangt ook een kunstwerk, gemaakt door Tom Dubelaer, verwijzend naar de historische band tussen het Spoorpark en Kessels.
Een totaalbeleving die de geschiedenis plaatst in de context van de stad!
Programma & kosten
10.30 uur – Start rondleiding in het museum
12.00 uur – Lunch
13.00 uur – Stadswandeling
De wandeling eindigend in het Spoorpark en duurt ongeveer 1,5 / 2 uur.
Prijs € 28,50 per persoon.
Bij dit arrangement kan geen gebruik worden gemaakt van de Museumkaart.
Dit jaar kun je nog deelnemen op;
- donderdag 3 april
- donderdag 1 mei
- donderdag 5 juni
- donderdag 3 juli
- donderdag 7 augustus
- donderdag 4 september
- donderdag 2 oktober
Lunch
Voor de lunch heb je de keuze uit:
- Tosti kaas (Boerenkaas | vloerbrood | ketchup)
- Rundvlees kroket (1 kroket | mosterd | vloerbrood)
- Huisgemaakte oesterzwam kroket (1 kroket | mosterd mayonaise | vloerbrood)
Inclusief één drankje, keuze uit; koffie, (verse) thee, cappuccino, espresso, alle frisdranken, huiswijn, (0,0) Swinckels pils.
Aanmelden
Wij raden aan om tijdig aan te melden want vol is vol.
Het maximum aantal deelnemers is 15 personen.
Tickets kun je bestellen via deze link.
Met dit arrangement draagt het Kessels Museum de missie ‘Muziek verbindt’ zeker uit!