KESSELS was een innovatieve fabriek van muziekinstrumenten in Tilburg (1886 – 1955), met internationale faam en reikwijdte. Vrijwel alle soorten muziekinstrumenten werden er geproduceerd, niet alleen koperen en houten blaasinstrumenten, maar ook strijk- en slaginstrumenten, piano’s, pianola’s, harmoniums en attributen voor fanfares en harmonieën. In totaal werden, in de zeventig jaren dat de fabriek bestond, meer dan een half miljoen muziekinstrumenten gemaakt, die hun weg vonden over de hele wereld.

De basis voor de huidige ‘Collectie Kessels’ is gelegd door oud-werknemer Bert Passier, wiens vader Jan ook bij Kessels had gewerkt. In 1939 nam die de door Mathieu en anderen bewaarde collectie van ongeveer 120 instrumenten en materialen over. In 1986, honderd jaar na de vestiging in Tilburg, opende Bert Passier, met hulp van een aantal vrijwilligers, een muziekinstrumentenmuseum aan de Nijverstraat in Tilburg.

In 2006 moest het pand worden verlaten en werd de collectie tijdelijk ondergebracht in een loods aan de Lovense Kanaaldijk. De collectie is in de loop der jaren uitgebreid en bestaat nu uit enkele honderden Kesselsinstrumenten, een groot aantal bijzondere muziekinstrumenten en prototypes, een collectie niet-westerse muziekinstrumenten, werkbanken, onderdelen en gereedschappen en documentatie en bladmuziek.

Naast een gedeelte in bezit van KESSELS, bevindt een groot deel van het Kessels-archief zich in het regionaal Archief Tilburg. In 1993 verscheen een analyse van de archiefstukken van Kessels uit de hand van onderzoeker L.F.P.M. de Brouwer (ISBN 90-71241-11-4)

Het grootste deel van de huidige collectie is in 2011 door de familie Passier (in het bijzonder mevrouw Passier-Menne) geschonken aan de Stichting Muziekinstrumentenmakersmuseum (te noemen KESSELS). Hierbij was de uitdrukkelijke voorwaarde dat de collectie binnen vijf jaren in een ‘museum’ terecht zou komen.
In 2016 kwam de collectie definitief in bezit van de Stichting Kessels.

Los van deze schenking is ook een groot aantal Kessels -instrumenten verworven die de hiaten in de oorspronkelijke collectie opvullen of anderszins een aspect van de Kessels -productie vertegenwoordigen.

De huidige Kessels collectie bestaat uit muziekinstrumenten (voornamelijk koper, hout, piano’s en harmoniums), werkbanken, werkplaatsmaterialen en –gereedschappen, parafernalia, bladmuziek en archief.

Kessels Fabriek in 1917