Regelmatig bieden mensen een muziekinstrument aan. Bij het opruimen van een kast of uit een nalatenschap komt zo nu en dan een vergeten instrument naar voren. En dan is altijd de vraag wat gaan we er mee doen. Nu het Kessels Museum meer bekendheid heeft in Tilburg vindt men de weg. Zo ook afgelopen week, Wil Dekker (73) kwam binnen met zijn bourdonpijpen. Vanzelfsprekend wilden we daar van alles van weten en onder genot van een kop koffie hoorde we zijn verhaal. Hij bespeelt veel instrumenten en allerlei type muziek en bood al eens een Kessels Tuba aan, aan het museum. Ook leidt hij diverse orkesten voor mensen met een verstandelijke beperking en ervaart elke keer weer wat muziek kan doen, zoals in De BenT en orkest Con Gaudi. Voor deze activiteiten werkt hij veel samen met het Theresialyceum, de orkesten zijn er thuis maar belangrijker nog is dat leerlingen die muziek in hun pakket hebben ook een bijdrage leveren, elk jaar opnieuw.

Ook deed hij aan straattheater. En dat is de link met de bourdonpijpen die hij aanbood. Voor zijn straattheater-act bouwde hij zelf met veel technische kennis een fiets-orgel. Het werd een combi van een traditioneel orgel, een harmonium en veel elektronica. Het werd een succes. Maar na de afronding, toen het orgel klaar af was, bleven er een paar pijpen over. En wat doe je daar mee, in de kast leggen? Uh nee! Vanuit zijn eigen muziekwereld heeft Wil ook relaties met mensen binnen de vrijwilligersgroep van het Kessels Museum. En hij weet dat er elke woensdagmiddag een kinderworkshop wordt gegeven in het KidsMuziekLab. Een en een is twee: want hoe fantastisch kan deze aanvulling zijn om kinderen te laten zien hoe muziek klinkt. En dus staat Wil aan de deur om deze houten pijpen te brengen. Super!

Aanbieden, hoe gaat dat?
Wanneer iemand een Kessels muziekinstrument aanbiedt wordt de museale waarde van het instrument onderzocht. Ook wanneer het geen museale waarde heeft kan het aanvaard worden met een andere reden zoals bijvoorbeeld reparatiedoeleinden. In de werkplaats kan het worden opgeknapt of gereviseerd; een mooie gelegenheid voor leerling-reparateurs, die daarmee aan de gang gaan. Vaak is men ook trots en verheugd hun muziekinstrument in het museum achter te laten. En wordt de herinnering gedeeld; hoe oud is het, waar komt het vandaan en wie bespeelde het ooit.
Wanneer een instrument geschonken wordt gaat dat met een handtekening zodat het afstand doen is vastgelegd. Ook kennen wij de term ‘bruikleen’. Ook in dat geval wordt een document opgemaakt.

 

dinsdag 22 november 2022 | Nieuws

Het fietsorgel met de Bourdonpijpen