Een glansrijk eerbetoon aan ‘belangrijke Tilburger’ Mathieu Kessels

Verslaggever Stan Schrijen van het Brabants Dagblad kwam deze week op bezoek en mocht alvast een kijkje nemen in het nieuwe museum.

Mathieu Kessels was componist en dirigent, gaf muziek uit en bouwde muziekinstrumenten. Reden om de musicus in Tilburg te eren met een eigen museum. ,,Tilburg is textiel, maar Tilburg is ook Kessels.”

,,Als dit houtblok toch zou kunnen praten”, verzucht Joop van de Meulenreek naast een hakblok dat afkomstig is uit de voormalige fabriek van Kessels en waar in vroeger tijden koper op werd gevormd. ,,Een prachtig stuk. Wat dit allemaal aangehoord moet hebben. Over de Eerste Wereldoorlog, de crisis in Nederland, de Tweede Wereldoorlog”, zegt Van de Meulenreek.

Daarnaast staan oude fabrieksapparaten en -machines tegen een achtergrond van een oude foto van Kessels. ,,Zo waan je je in de fabriek van vroeger”, zegt Anita de Haas, initiatiefnemer en voorzitter van De Nieuwe Koninklijke Harmonie, die eigenaar is van het Huis van Muziek aan de Stationsstraat, waar het museum dit weekend opent.

Het duo staat midden in de nieuwe vertrekken van het  museum, waar Van de Meulenreek, die namens Kessels de inrichting van het nieuwe museum coördineerde, met anderen ook rondleidingen gaat geven. ,,Op de oude locatie bij het Textielmuseum werden sinds november 2021 nog enkele rondleidingen geven, maar verder zijn we dicht gebleven. Door corona konden we weinig uitrichten en hier was genoeg te doen “, zegt Van de Meulenreek.

Lees voor het volledige bericht verder op de website bd.nl > (premium)

woensdag 29 juni 2022 | In de media