Tilburg kent een fantastisch park in het centrum van de stad: het Spoorpark. Het park dat het grootste burgerinitiatief van Nederland is, biedt veel mogelijkheden tot ontspanning. De locatie heeft voor ons museum ook veel waarde aangezien daar de fabriek van Mathieu Kessels stond waar hij meer dan 500.000 muziekinstrumenten produceerden. Met dit Kessels Kunstwerk, gemaakt door kunstenaar Tom Dubelaar, wordt een verbinding gelegd tussen deze historische locatie en het Kessels Museum.

Ontstaan

Tom Dubelaar vertelt: “van restmateriaal uit de Kessels instrumentmakerij maakte ik eens een lamp. Daar werd verrassend naar gekeken en mij werd toen gevraagd of ik op die manier ook een soort plaquette kon maken”. Waar nu het Spoorpark ligt, stonden ooit het woonhuis, de drukkerij en de Fabriek van Matthieu Kessels. Iets om even bij stil te staan – juist om de grote betekenis die Matthieu voor Tilburg en zijn bewoners gehad heeft. De gedachten voor dit kunstwerk was dit te verbeelden. “Ik ben daar enthousiast mee aan de gang gegaan, ook om de ruime beschikbaarheid van gebruikt materiaal. Dit vertelt verhalen, doet de geschiedenis leven, en krijgt na bewerking en compositie het weer nieuwe betekenis”.

Wat zie je

De achtergrond is een foto van de fabriek met het personeel. Uit zinken mallen -oorspronkelijk gebruikt om koper te knippen voor de blaasinstrumenten- heeft hij contourtekeningen gemaakt van de fabriek en het woonhuis, met daarop composities van houten en koperen instrumenten en een model van een koperdraaibank. Uit het koper van blaasinstrumenten zaagde Tom portretten van Matthieu en Marietje Kessels gezaagd. “In de 4cm dikte van het werk heb ik de derde dimensie uitgenodigd, door een zeker volume aan te brengen in te vormen”. In het tekstkader zijn delen uit het drukkersverleden verwerkt: een omslag van een muziekboekje, stukjes bladmuziek uit een van Kessels composities, mallen voor muziek van zijn fanfareboekjes, en etsplaatjes voor afbeeldingen van instrumenten uit de catalogus. Het is in feite een bloemlezing uit de verhuizing van het Kessels museum naar de Stationsstraat. Uit alles wat overbleef, creëerde Tom Dubelaar een verhaal.

“Het gebruikte materiaal uit de restauratiewerkplaats krijgt na bewerking en compositie weer nieuwe betekenis in het kunstwerk”, aldus kunstenaar Tom Dubelaar. Hij is ook als vrijwilliger werkzaam in het Kessels Museum.

De verbinding met het hier en nu ligt in de venster-constructie en het spoor, zoals dat vroeger vlak langs de fabriek liep. Op de muur kun je nu door toegevoegde vensters naar het verleden kijken, en word je uitgenodigd voor beleving van muziek. Zelf muziek maken en ernaar luisteren; dat was de uitnodiging van Matthieu Kessels; waarvoor hij ook de middelen verschafte. Nu vormt Kunstwerk Kessels ook een uitnodiging het Kessels Museum te bezoeken.

Locatie Kunstwerk Kessels:
Spoorpark Tilburg ingang via St. Ceciliastraat Je vindt het kunstwerk aan de muur van het gele Spoorpark gebouw aan de parkzijde.

Tom Dubelaar bij het kunstwerk in het Spoorpark