Overhandiging eremedaille van Jos Kessels
Trots nam Jos Smits, namens het Kessels Museum, op 24 augustus 2023 de eremedaille die Jos Kessels in 1913 in Zuid Amerika kreeg, in ontvangst. Hij werd overhandigd door Martin van der Waals. En vanaf nu te zien in een vitrine in het museum. Mathieu Kessels is de grondlegger van de muziekinstrumentenfabriek in Tilburg maar zonder Jos Kessels, zijn oudere broer was hij hier nooit terecht gekomen. De basis is in Heerlen gelegd, hun beider geboortegrond, maar allebei hebben zij hun muzikaliteit verder ontwikkeld in het Tilburgse.

Ze componeerden, speelden zelf instrumenten, dirigeerden, organiseerden concerten, concoursen en jureerden. Ook werden door hen muziekstukken gedrukt en uitgegeven. Mathieu in Nederland en Jos eerst in Nederland en vanaf 1896 in El Salvador, waar hij aangesteld werd als kaptein, om militaire muziekkorpsen te reorganiseren en te begeleiden.

Voor één van de jubilea van Musis Sacrum uit Dongen bijvoorbeeld heeft Jos Kessels een “Dongense Feestmarsch” gecomponeerd. We kunnen gerust stellen dat ze beiden in veel opzichten zeer muzikaal begaafd waren. In de jaren 1885 tot 1930 waren beiden bekende en geziene mensen in de muziekwereld.  Jos Kessels was bijv. directeur van de NK Harmonie in Tilburg, maar in de late 19e eeuw ook van harmonie Asterius Oisterwijk. Over laatstgenoemde vereniging is in 2022 een jubileumboek verschenen van de hand van Martin van der Waals en co-auteur Piet Jacobs. Er is daardoor contact ontstaan met nazaten van Jos Kessels in El Salvador. De Salvadoraanse familie heeft de ere-medaille geschonken aan Museum Kessels. Op 6 september 1885, werden zij bij de ingebruikname van de nieuwe concertzaal als erelid van de vereniging benoemd. Jos Kessels vertrok in 1896 naar El Salvador, waar hij aangesteld werd als kapitein, om militaire muziekkorpsen te reorganiseren en te begeleiden. Bij zijn pensionering in 1924 was hij inmiddels kolonel. Hij overleed in 1928 en is begraven in Santa Ana (El Salvador).

Op 13 juli 1913 krijgt Jos Kessels een gouden herinneringsmedaille toegekend door alle musici van Santa Ana met de inscriptie ‘Al maestro Kessels, auteur van Milta’. Deze medaille is nu dus in het bezit van het museum. Hij overleed in 1928 en is begraven in San Ana (El Salvador) Het is een mooie aanvulling aan het historisch materiaal dat in het Kessels Museum tentoongesteld wordt. Niet alleen muziekinstrumenten maar ook de uitgeverij en drukkerij gaan in de toekomst een uitgebreider onderdeel vormen van de vaste expositie.

Martin van der Waals, woonachtig in Oss, schrijft sinds 2008 artikelen voor de Heemkundekring De Kleine Meijerij. Boekpublicaties verschenen ook van zijn hand bij Stichting Het Kwartier van Oisterwijk.

Publicatiedatum: vrijdag 25 augustus 2023
Martin van der Waals (links) overhandigt de eremedaille aan Jos Smits van het Kessels Museum

Meer nieuws

Originele Van Gorp-viool naar Kessels Museum

Originele Van Gorp-viool naar Kessels Museum

Het Kessels Museum heeft muziekinstrumenten van veel Tilburgse instrumentenbouwers in de collectie, maar een viool van Jan van Gorp ontbrak. Jan van Gorp( 1885-1955) stond bekend als de neuriënde vioolbouwer. Hij werkte sinds 1899, toen was hij veertien, voor de...

Lees meer
Geert van Nunen ontvangt Kessels Kornuit 2023

Geert van Nunen ontvangt Kessels Kornuit 2023

Tijdens de jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst werd als blijk van waardering voor zijn ongekende toewijding en inzet voor het Kessels Museum de Kessels Kornuit 2023 uitgereikt aan Geert van Nunen. Het was een speciale ceremonie en natuurlijk heel verrassend; in...

Lees meer
Kessels Museum open voor Vrijwilligerssafari!

Kessels Museum open voor Vrijwilligerssafari!

21 September neemt ook het Kessels Museum deel aan dé open dag van vrijwilligersorganisaties “Vrijwilligerssafari”, georganiseerd door vrijwilligers.tilburg.nl. Speciaal voor geïnteresseerden zijn we open om hen te informeren over het werk dat je hier kan doen. Het...

Lees meer