Op vrijdag 23 september is de onthulling van het ‘Kunstwerk Kessels’, gemaakt door Tom Dubelaar, aan het gele kantoorgebouw in het Spoorpark bij ingang oost, St. Ceciliastraat 1. Het is een geschenk van het Kessels Museum aan het Spoorpark als een waardevolle herinnering.

Kunstwerk Kessels

Het Spoorpark is in de geschiedenis van Kessels een historische plek. Daar stond ooit de muziekinstrumentenfabriek, uitgeverij én de woning ‘Villa Caecilia’ van Mathieu Kessels. Ze worden in het werk afgebeeld, gemaakt uit oude zinken mallen. De achtergrond van het kunstwerk is een foto van de fabriek met het personeel. Uit koper van blaasinstrumenten zijn portretten van Mathieu en Marietje Kessels gevormd. In een tekstkader zijn delen uit het drukkersverleden verwerkt: een omslag van een muziekboekje, stukjes bladmuziek uit een van Kessels composities, mallen voor muziek van zijn fanfareboekjes, en etsplaatjes voor afbeeldingen van instrumenten uit de catalogus. Het is in feite een bloemlezing uit de verhuizing van het Kessels museum naar de Stationsstraat.

Uit alles wat overbleef, creëerde Tom Dubelaar een verhaal. De verbinding met het hier en nu ligt in de venster-constructie en het spoor, zoals dat vroeger vlak langs de fabriek liep. Op de muur kun je nu door toegevoegde vensters naar het verleden kijken, en word je uitgenodigd voor beleving van muziek; waartoe ook Mathieu ons al uitnodigde en de middelen voor verschafte, maar ook als uitnodiging voor een bezoek aan het nieuwe Kessels Museum. “Het gebruikte materiaal uit de restauratiewerkplaats krijgt na bewerking en compositie weer nieuwe betekenis in het kunstwerk”, aldus kunstenaar Tom Dubelaar. Hij is ook als vrijwilliger werkzaam in het Kessels Museum.

We zien u graag op vrijdag 23 september 14.00 u in het Spoorpark.

donderdag 15 september 2022 | Nieuws

Kunstenaar Tom Dubelaar