Heb je wel eens gehoord van een ‘balafoon’? Het Kessels Museum heeft twee van deze bijzondere muziekinstrumenten in de collectie. Een balafoon is een slaginstrument met houten klankstaven en kalebassen eronder voor extra resonantie. In Afrika bestaan vele verschillende soorten van dit instrument.

In het KidsMuziekLab van het Kessels Museum kun je verschillende balafoons zien en uitproberen, zowel de 7-tonige als de 5-tonige. Je kunt er zelfs tijdens de kerstvakantie mee aan de slag in de workshops op de middag van woensdag 28, donderdag 29 en vrijdag 30 december.

Tilburg één van de weinige plaatsen waar balafoons gemaakt worden
In het atelier van het Kessels Museum is instrumentenmaker Paul Nas al een tijdje bezig met het maken van nieuwe balafoons.  Zo is Tilburg nu één van de weinige plaatsen in Europa geworden waar balafoons worden gebouwd. Dit houten gestemde slaginstrument is echt zijn passie en heeft dan ook bijna full time zijn aandacht. Ook reviseren, restaureren, onderhouden en stemmen van balafoons doet hij met veel liefde.

Ambassadeur
Met het bestuderen en publiceren van traditionele West Afrikaanse ritmes op zijn website, beschouwt hij zich als ‘cultuur-historisch archeoloog’. Voor veel Afrikaanse muzikanten is hij een ambassadeur van hun cultuur. Hij geeft les en speelt graag samen met anderen. Hij vertelt er ook graag over en doet dat dus nu ook in het Kessels Museum. Het instrument heeft een bijzonder mooie klank. In het KidsMuziekLab bestaat de mogelijkheid om het zelf te laten klinken. Dus grijp je kans!

Lars (8 jr) bezocht met zijn moeder het KidsMuzieLab en bespeelde de balafoon met een zelf bedachte melodie. Complimenten Lars!

Publicatiedatum: donderdag 22 december 2022
Paul Nas werkt aan een balafoon in het Kessels atelier

Meer nieuws

Originele Van Gorp-viool naar Kessels Museum

Originele Van Gorp-viool naar Kessels Museum

Het Kessels Museum heeft muziekinstrumenten van veel Tilburgse instrumentenbouwers in de collectie, maar een viool van Jan van Gorp ontbrak. Jan van Gorp( 1885-1955) stond bekend als de neuriënde vioolbouwer. Hij werkte sinds 1899, toen was hij veertien, voor de...

Lees meer
Geert van Nunen ontvangt Kessels Kornuit 2023

Geert van Nunen ontvangt Kessels Kornuit 2023

Tijdens de jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst werd als blijk van waardering voor zijn ongekende toewijding en inzet voor het Kessels Museum de Kessels Kornuit 2023 uitgereikt aan Geert van Nunen. Het was een speciale ceremonie en natuurlijk heel verrassend; in...

Lees meer
Kessels Museum open voor Vrijwilligerssafari!

Kessels Museum open voor Vrijwilligerssafari!

21 September neemt ook het Kessels Museum deel aan dé open dag van vrijwilligersorganisaties “Vrijwilligerssafari”, georganiseerd door vrijwilligers.tilburg.nl. Speciaal voor geïnteresseerden zijn we open om hen te informeren over het werk dat je hier kan doen. Het...

Lees meer