Onlangs verscheen er een mooi artikel over twee eeuwen Tilburgse muziekgeschiedenis in Magazine De Draad. Het artikel is van de hand van Petra Robben. Zij is cultuurhistoricus, stadsconservator van het Stadsmuseum Tilburg en coördinator Erfgoed Tilburg.

Muziek is één van de gronden waarop mensen zich met elkaar verenigen. Ook in Tilburg gebeurt dat volop, op allerlei disciplines. Rock, jazz, klassiek, fanfare… Er bestaan nog altijd tal van muziekverenigingen en wie kent Tilburg niet van de Rock-Academie en opleidingen bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten en Factorium. Daarnaast herbergt de stad vele orkesten waarvan muziekvereniging De Nieuwe Koninklijke Harmonie, in het Huis van Muziek, één van de oudste is.

Ook Kessels kan natuurlijk niet onvermeld blijven. Het bedrijfsharmonieorkest van Kessels (zie afbeelding) bestaat helaas niet meer, maar het was wel één van de orkesten waar werknemers van de fabriek – ondanks ongelijke positie en hiërarchische verhoudingen – zich vrijwillig aansloten en samen muziek maakten.

Met Petra Robben dook Hans Peters van Magazine De Draad in de geschiedenis van de Tilburgse muziekverenigingen. Zij schreef de scriptie ‘Een bezigheid van de burgers. Muziekverenigingen en civil society in Tilburg, 1750 – 1900.’

Klik op onderstaande afbeelding voor het volledige artikel.

Wil je de volledige scriptie van Petra Robben graag lezen? Mail dan naar dedraad@contourdetwern.nl.

Het volledige magazine van De Draad waarin het artikel verscheen lees je hier.

 

 

dinsdag 11 oktober 2022 | In de media

Het bedrijfsharmonieorkest van Kessels