Ze zijn erg gewild de kleine sieraden van Tom Dubelaar in de museumwinkel. Nieuwsgierig naar het verhaal er achter gingen we met hem in gesprek.

Tom Dubelaar (61) is al een flink aantal jaren vrijwilliger bij Kessels; hij moest even nadenken….toch al zeker een jaar of 6.
Na een opleiding als edelsmid in Antwerpen legde hij zich toe op het glas-in-lood, brandschilderen en werken met metaal. Land Art was en is nog steeds zijn ding. Een van zijn grotere kunstwerken met Hester Pilz is bijvoorbeeld te zien in de Waterlinie Fort Vechten. https://www.museum.nl/nl/waterliniemuseum-fort-bij-vechten/pronkstuk/mensbeeld. Voor nu concentreren we ons op zijn betrokkenheid bij het Kessels Museum in het Reparatie-atelier; daar waar het ambacht met koper en hout samenkomt met de techniek die hij perfect beheerst.
Hij werkt al lang met afvalmateriaal; maakte er lampen en bv ook stoelen van. Dat materiaal werd restmateriaal en dit werd materiaal met een eigen verhaal; het verhaal van de muziek!

Hoe diverser, hoe leuker; het daagt hem uit om er met fijne techniek de broches en hangers van te maken. Bijna alles in het atelier dat richting prullenbak gaat, kan hij gebruiken en inspireert hem tot de mooie sieraden, te koop in de Kessels museumwinkel. Daarnaast zijn er ook enkele grotere werken zoals spiegels en tafellampen aanwezig.  Nu is hij gevraagd om een item te ontwikkelen voor het project “member gets member”; elke vrijwilliger die een nieuwe vrijwilliger aandraagt en die ook daadwerkelijk aan de slag gaat en blijft, wordt hier gewaardeerd.

Maar hij heeft nog veel meer ideeën. Zo bracht hij, als medewerker in het Reparatie-atelier, naar voren te denken aan het verder betrekken van bezoekers bij het atelier. Niet alleen door middel van een gesprek of kijken waar men mee bezig is maar juist meer beleving meegeven.

Tilburg is de stad van muziek met de historie van de muziekinstrumentenfabriek van Mathieu Kessels waar nu het Spoorpark is. Om de link van daaruit met het museum in het centrum te leggen werd door hem, in opdracht, ook een prachtig kunstwerk gemaakt, te bewonderen aan het kantoorgebouw in het Spoorpark.

Wil je nog meer weten van Tom Dubelaar; bekijk dan www.tomm013.nl

 

Publicatiedatum: dinsdag 28 november 2023
Tom Dubelaar aan het werk in Reparatie-atelier van het museum en bij de winkelvitrine met zijn sieraden en bijzondere kunstwerkjes

Meer nieuws

Geert van Nunen ontvangt Kessels Kornuit 2023

Geert van Nunen ontvangt Kessels Kornuit 2023

Tijdens de jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst werd als blijk van waardering voor zijn ongekende toewijding en inzet voor het Kessels Museum de Kessels Kornuit 2023 uitgereikt aan Geert van Nunen. Het was een speciale ceremonie en natuurlijk heel verrassend; in...

Lees meer
Kessels Museum open voor Vrijwilligerssafari!

Kessels Museum open voor Vrijwilligerssafari!

21 September neemt ook het Kessels Museum deel aan dé open dag van vrijwilligersorganisaties “Vrijwilligerssafari”, georganiseerd door vrijwilligers.tilburg.nl. Speciaal voor geïnteresseerden zijn we open om hen te informeren over het werk dat je hier kan doen. Het...

Lees meer
Nieuw: Kessels arrangement met lunch en stadswandeling!

Nieuw: Kessels arrangement met lunch en stadswandeling!

Ben jij geïnteresseerd in de muziekhistorie van Kessels in Tilburg? Dan is dit arrangement iets voor jou! In samenwerking met de Stadsgidserij en Restaurant de Harmonie organiseren we op 4 donderdagen in 2023 deze unieke belevenis! In Tilburg is Kessels een gevestigde...

Lees meer